Trafikpris hjælper pårørende til demente

National prisoverrækkelse: Jette Ravn og Marlene Rishøj Cordes har modtaget GF Fondens trafikpris for deres vigtige arbejde med at udvikle brugbart informationsmateriale både til pårørende og sundhedsprofessionelle. Prisen blev overrakt i forbindelse med årsmøde i foreningen Demenskoordinatorer i Danmark (DKDK), der blev holdt på Nyborg Strand.

Erfarne bilister topbillede

Problemerne med demente i trafikken bliver stadig større, og samtalen om at lægge kørekortet på hylden er ofte konfliktfyldt. Derfor er der brug for konkrete værktøjer, der kan åbne op for den svære samtale og dermed en mere trafiksikker løsning.

Det mener de to trafiksikkerheds-eksperter Jette Ravn og Marlene Rishøj Cordes, der har mange års erfaring med og viden om seniorbilisters adfærd. 

Med 195.000 kroner i støtte fra GF Trafikpris har de nu udarbejdet et helt nyt informationsmateriale, der blev præsenteret for demenskoordinatorer fra hele Danmark på foreningen DKDK's årsmøde på Nyborg Strand. 

-  Både de pårørende og demenskoordinatorerne spiller en nøglerolle for trafiksikkerheden, og derfor fortjener dette projekt stor anerkendelse og bevågenhed, sagde Gunnar Hansen, medlem af GF Fondens trafikpriskomite og formand for GF Forsikring.

Omdrejningspunktet er gode råd og konkrete værktøjer, der skal bruges, når man tager den svære snak om kørselsstop – uanset om man er dement trafikant, pårørende eller sundhedspersonale.Der ligger et stort pres på de pårørende, når en bilist med demens skal stoppe med at køre bil. For ofte vil den demente ikke erkende sin sygdom. Det bliver tit de pårørende, der skal tage den indledende samtale om kørselsstop, hvis deres ægtefælle, mor eller farhar fået en demenssygdom. 

Konkret er der produceret en folder, som de pårørende og demente selv kan bruge til denne samtale samt en folder som sundhedspersonalet kan tage udgangspunkt i.

 

En folder til dig, der er pårørende til en bilist med en demenssygdom.

Når demenssygdom sætter stop for bilkørsel

 

En folder med information og gode råd til sundhedsprofessionelle.

Når Bilister med demens skal stoppe med at køre bil

 

Tegn på, at det er tid til at stoppe med at køre:
• Du bliver ofte stresset og træt, mens du kører
• Du glemmer nogen gange, hvilken rute du har kørt
• Der er flere, der kommenterer din kørsel
• Der er af og til nogle, der dytter efter dig i trafikken
• Der kommer flere småskader på bilen fra fx parkering og bakning
• Dine venner og bekendte undslår sig at køre med dig
• Børnebørnene må ikke længere køre med i bilen.

Fakta om demens og kørestop
I 2017 blev lovgivningen om aldersbaserede særregler, når kørekortet fornys, afskaffet – og på den måde fik pårørende til bilister, der skal stoppes i at køre bil, et endnu større ansvar. Lovændringen betyder jo, at ældre bilister ikke længere automatisk skal forbi lægen for at forny kørekort. Det er derfor blevet sværere at gennemskue, hvordan vi får identificeret og hjulpet bilister med demens, som kan mangle både sygdomserkendelse og for nogle også et netværk af pårørende.

De kommunale demenskoordinatorer spiller en vigtig rolle i forbindelse med samtaler for demensramte og deres pårørende, også i forhold til den fremtidige transport. Som demenskoordinator møder man typisk mennesker med demens, efter de er blevet diagnosticeret med en demenssygdom på en hukommelsesklinik. Og også personalet på hukommelsesklinikkerne spiller en stor rolle i formidlingen af mange svære og komplicerede budskaber, blandt andet om kørselsforbud.